Kiełki dodają zdrowie i urody Są niezwykle cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Smaczne, niskokaloryczne kiełki bardzo łatwo można wyhodować w domu. Warto, więc włączyć je do wiosennego jadłospisu. W kuchni dalekowschodniej skiełkowanie ziarna zbóż i roślin strączkowych jadane są od wieków i wchodzą w skład wielu tradycyjnych [...]
[...] tłuszczu, białka i węglowodanów. Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch. [...]
[...] tłuszczu, białka i węglowodanów. Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch. [...]
[...] może powodować: zmęczenie bóle głowy osłabienie mięśni zaburzenia widzenia Źródła witaminy D Witamina E powstaje tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje [...]
[...] tych, które mamy akurat. Najlepiej sprawdza się mieszanka otrąb żytnich i owsianych. Powyższą bazę omleta możemy również wzbogacić np. o: płatki owsiane górskie – 1 łyżka kiełki pszenicy – 1 łyżka Inne dodatki wraz z proponowaną ilością: siemie lniane (polecam szczególnie jako stały dodatek) – 1 łyżka pestki dyni – 1 łyżka migdały w płatkach [...]
[...] (witamina A, C, E) szczególnie polecane są: brukselka, pomidory, kapusta, zielona i czerwona papryka, szpinak, szparagi, truskawki. Produkty bogate w cynk to: fasola, kiełki pszenicy, groch, orzechy, cebula, drożdże. Witaminy B6, B12, C, kwas foliowy oraz żelazo powinny być dostarczane organizmowi wraz z żywnością, ponieważ zapobiegają [...]
[...] dla wątroby i w takich przypadkach najlepiej podawać je w postaci gotowanej na parze. Ale to są przypadki szczególne, które trzeba rozpatrywać indywidualnie. Również kiełki rzodkiewki wykazują bardzo korzystne działanie na wątrobę. Hodowla kiełków jest banalnie prosta. Wystarczy duży słoik gaza/jakaś drobna siatka + gumka do przytrzymania [...]
[...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób Pozdrawiam <==Dezir==> PumpingIron.w.interia.pl -==PINGwin pOWERed==-
[...] sałaty posiada małą aurę, na 0,5 cala, zielonego koloru, co stanowi średnią jakość żywej żywności. Ta sama sałata po ugotowaniu nie posiada aury, a więc i energii. Surowe kiełki słonecznika i młoda trawka pszenicy mają dużą aurę na 2 stopy o kolorach złotym, białym i fioletowym. Po ugotowaniu jednak nie posiadają aury. Surowe mięso ma brązową [...]